Jens Christian Nielsen kaldet Skomager
46 år gammel, ikke tidligere straffet. Gift med Ane Marie Hansdatter, der dog dør i Viborg tugthus, og derfor beskrives han i Horsens stambog som enkemand. Er forfalden til drik. I folketællingerne findes han som daglejer. Kan læse og kan skrive lidt.
Anklages for medvirken til forsøg på mord og han dømmes i overensstemmelse med anklageskriftet. I underretten idømmes han dødsstraf. Viborg Landsoverret forandrer den 7. april 1851 denne dom til forbedringshusarbejde i fire år, det vil sige, at han et halvt år lever med tanken om at skulle halshugges. Højesteret bestemmer dog, at straffen skal være tugthusarbejde i seks år. Han sidder tiden ud og løslades 3. august 1857.
Hans rolle i mordforsøgene er ret lille: Han tilbyder blandt andet at hælde den forgiftede snaps i Ane Marie Pedersdatter med tvang. Hans egen forklaring om, at han rådede hende til at drikke mælk, efter at hun har indtaget forgiftet snaps, afvises af retten. Til grund for sigtelsen ligger også, at han har været klar over, at Niels Christensen Bekgaard kort før jul i 1849 leverede hans kone Ane Marie Hansdatter to små flasker med gift, den ene med vitriololie (koncentreret svovlsyre) den anden med skedevand (salpetersyre). En dag han er på besøg i Bekgaard, medbringer han en flaske med brændevin, hvori der er blandet de nævnte kemikalier. Han fortæller den myrdede Ane Marie Pedersdatter, at der er tale om brændevin med rom i; han ser på, at hun drikker en lille smule af det, og han gør intet forsøg på at forhindre det.
I forbindelse med transporten fra Hjørring Arrest til Viborg Tugthus beskrives han sådan: ”Jens Christian Nielsen Skomager, 45 Aar gammel, middel af Vext (171 cm høj) og Bygning, mørkt Haar, blaa Øine, sund ansigtfarve, halt paa høire Been, iført: blaa Strømper, blaa Vadmels Buxer, gl. blaa Vadmels Frakke med Skindfoder, en hvergarns Nattrøie med grønne Ærmer, en grøn Vest med gule Knapper, et rødt og bruunt Halstørklæde, 1 blaastribet Tvister Skjorte mk. I.C.N.S., kort FløielsKaskjet og Trætøfler; et Par gl. graa Underbuxer.”
I kufferten til Horsens tugthus fra Viborg medbringer han sin kones (Ane Marie Hansdatters) efterladenskaber: nemlig: 1 kjole, 2 skørter, 7 tørklæder, 2 forklæder, 3 huer, 2 livstykkker, 1 nattrøje, 1 par strømper, 1 par vanter, 1 par klamper, 2 Bøger. - Af sine egne klædningsstykker m.m.: 1 kasket, 1 halsbind, 1 par trætøfler, 1 skjorte, 1 sæt barbergrej, 1 kniv, 1 bog, 1 nøgle, 1 undertrøje, 1 par seler, 1 par strømpebånd.
Vi har ikke kunnet finde ham i lægdsrullen; det skyldes nok, at han i stedet er i sørullen, da han er fra Fureby, som ligger ude ved vandet. Sørullerne er endnu (januar 2014) ikke på Arkivalieronline.
Billedet herunder er en nøjagtig kopi af det tøj, han var iført, da han blev sendt fra Hjørring Arrest til Viborg Tugthus.
Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem der ellers ikke er nogen, der fortæller om. Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten, i de sager vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.