Personer på sidelinjen.
Fredag d. 17. september 1875 besøgte Søren Mathiasen og Niels Bøgelund samlet eller hver for sig tre adresser i Odense by.
Søren Mathiasen gik på indkøb hos bøssemager Rasmus Chr. Hansen, Nørregade 32, Odense. Her købte han den revolver, han senere på dagen dræbte Niels Bøgelund med.
Rasmus Chr. Hansen var udlært bøssemager i København. Han bosatte sig i Odense ved sit giftermål i 1858, året efter fik han borgerskab. Ved folketællingen i 1860 bor familien i Nørregade 16, men ved næste folketælling i 1880 var familien flyttet til Nørregade 32. Familien boede på 1.sal, der var butik i stueetagen og værksted i bagbygningen. Omkring 1887 var der nogle vejændringer i området, som gør at bøssemageren får ny adresse Nørregade 30. Huset var stadig det samme og efterhånden kommer sønnen Laurids med i forretningen.
Bøssemager Rasmus Chr. Hansen døde i 1896 efter knap 40 år som bøssemager i Odense.
Niels Bøgelund havde travlt med at hente en veksel i Klaregade 10, Odense hos Jesper Martin Eriksen.
J. M. Eriksen var en mand med flere kasketter. Han
optrådte i rollerne som skrædder og kommissær, det
sidste dækkede over hans arbejde med at udstede
veksler. Han havde sikkert ført sig frem på det ”Grå
lånemarked” med hurtige lån, høje renter og tilsvarende
gebyrer.
Eriksen blev i 1836 som 31-årig gift med den 8 år ældre
Eline Marie Pedersen, parret bosatte sig i Hans
Jensenstræde 40. I 1860 var de flyttet til Klaregade 10.
Eriksen boede stadig på denne adresse i 1870, men
konen var skiftet ud med en yngre model.
Forretningen havde åbenbart været lejet for den 22. nov. 1875 købte skræddermesteren Klaregade 10. Han har givet sig af med ejendomshandel i Odense, i 1870 købte og solgte han en ejendom i Bangs Boder. Efter Niels Bøgelunds død holdt Eriksen stadig forbindelse til enke Ane Marie Poulsdatter, hun optog nemlig et par større lån gennem Eriksen på sin ejendom i Blommenslyst.
J. M. Eriksen døede på adressen Klaregade 10, stuen som 72 år gammel den 9. jan. 1877
Efter de to herrer havde klaret deres ærinder, mødes de i kælderen under Vestergade 95 i Odense.
Mødestedet var hos spiseværten Peter Petersen Barløse, som i perioden 1852 – 81 drev værtshus på stedet. Barløse var kommet til Odense som spækhøker, han drev stedet sammen med sin kone Mariane Granau.
Måske var det en tilfældighed at Søren Mathiasen og Niels Bøgelund havde valgt Barløses værtshus som mødested, eller også havde stedet tiltrukket et specielt publikum. I en tidligere sag vi har behandlet under ”Kriminalhistorie.dk”, blev der i samme lokaler forøvet et giftmord på en gæst.
Vores mænd i denne sag kom helskinnet fra besøget, det en kun en veksel på 100 Rigsdaler, som der endte sit liv, brændende i et askebæger, og hermed forsvandt bevises for dets eksistens.
Peter Petersen Barløse døede på bopælen Thorsgade 16, Odense den 26. april 1882, som forhenværende værtshusholder, 62 år gammel uden at efterlade sig værdier.
Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem der ellers ikke er nogen, der fortæller om. Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten i de sager, vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.