Obduktion

Historie i øjenhøjde

Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem der ellers ikke er nogen, der fortæller om. Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten i de sager, vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.

Obduktion.

 

Klokken var halv tolv fredag den 24. september, da to læger trådte ind i den lavloftede stue hos husmand Lars Nielsen på Såderup mark. De var blevet rekvireret af herredsfoged Bjerre for at foretage en obduktion.

 

Lægerne var stiftsfysikus Frederik Christian Krebs, Nørregade 38 i Odense og distrikslæge Jens Christian Colding, Adelgade 153b i Nyborg.

 

Midt på stuebordet lå en død mand, som de fik oplyst var Niels Bøgelund fra Ubberud.

 

Normalt lagde man de døde pænt påklædt på strå i stuen, men her lå en mand, hvis klæder var indsmurt i ler og jord. De klædte manden af og kunne konstatere, at det drejede sig om en stor, meget kraftig person, hvis højde de målte til 70 tommer (182 cm).

 

De konstaterede, at kroppen allerede var under kraftig nedbrydning. Det kunne ses på hudens farve og ved, at håret løsnede sig. Derfor var der også en meget dårlig luft i stuen.

 

På højre skinneben var der et gammelt betændt sår. Øjnenes hornhinder var ugennemsigtige, og den halvåbne mund var fuld af blod.

 

(I det efterfølgende er der angivet mål i tommer og linjer. 1 tomme = 2,6 cm, 1 linje = 2,18 mm)

 

Se lægernes rapport.

 

På højre side af panden var der 1½ tomme over det yderste af højre øjenbryn et langt ovalt sår på 5-6 linjer, hvor der var blottet til pandebenet. Herover var der et opadvinklet sår, hvor pandebenet ikke var blotlagt. Ved at benytte en sonde til undersøgelse viste det sig, at der var forbindelse mellem disse 2 sår. Ca. ½ tomme over dette var der et tredje sår, som målte 1 ¼ tomme fortil og 1/3 tomme bagtil. Dette sår var noget udrevet og opflænset. Her var pandebenet igen blotlagt.

 

På højre side af ligets ryg var der nederst på skulderbladet et rundt sår. Det måltes med sonde til en dybde på 1 tomme. På højre hånds rygflade sås et tilsvarende sår.

 

Ved at fjerne huden fra hovedet, kunne der konstateres store blodmængder på hjerneskallens overflade, men der var ikke brud på hjerneskallen. I områderne med sårene var bløddelene meget medtaget.

 

Ved den indvendige undersøgelse af hjernen var der intet abnormt.

 

Lægerne fjernede brystets hud og muskelmasse. Her bemærkede de forandringer i den højre brystmuskel. Årsagen fandt de ved det tredje brystben, som var brudt i stykker flere steder ca. 1 tomme fra ribbensbrusken. Midt i disse brud fandt de en lille spidskugle.

 

Ud for dette knoglebrud, i den øverste del af højre lunge sås et gennemborende sår. Bag i brystkassen sås mellem 4. og 5. ribben ca. 4 tommer fra rygsøjlen et lille sår, og der manglede desuden et stykke af det øverste 5. ribben.

 

Undersøgelse af maveregionen viste ikke noget unormalt udover en uhyre fedtmasse.

 

Herefter fjernede lægerne hud og muskler fra området ved højre skulderblad. Her fandt de ved den nederste vinkel af skulderbladet et rundt hul svarende til den fundne kugle.

 

Ved at undersøge klæderne fandtes skjorte, trøje, vest og frakke gennemboret af et hul i samme størrelse og på samme sted som såret i ryggen. På frakkens udvendige side var der omkring hullet nogle ringe med en blågrå farve, som tydede på et skud affyret på kort afstand.

 

Lægerne kom frem til følgende konklusion efter at have vurderet skaderne og deres beskaffenhed:

 

Drabet er foregået ved, at det første skud har været rettet mod Bøgelunds ryg, og drabsmanden har stået eller gået bag den dræbte. Herefter har Bøgelund vendt sig om og holdt den højre hånd beskyttende op foran sig. Således har han modtaget 2 kugler, hvor den ene har forårsaget de 2 første sår. Den anden kugle har forårsaget det tredje sår, spaltet huden og blotlagt kraniet. En af kuglerne har gennemboret hånden.

 

Skudsårene mod hovedet har ikke været dræbende, men kan have bedøvet og gjort den dræbte bevidstløs. Såret i ryggen og brystkassen/lungerne har heller ikke været øjeblikkelig dræbende, men har været farligt på grund af blødninger. Hvis ikke den dræbte havde fået øjeblikkelig hjælp, ville kvæstelserne hurtigt gå over i døden.

 

Sluttelig kommer lægerne frem til en dødsårsag:

 

Bøgelund er død på grund af blodtab efter skudsår i den højre lunge. Skuddet har bevirket, at han er blevet bevidstløs eller skindød. Dertil kan skuddene mod hans hoved også have været medvirkende. Liget af Bøgelund er herefter blevet nedgravet, hvorefter han er overgået fra at være skindød til virkelige død.

 

Som et supplement til obduktionen, blev Bøgelunds kasket indleveret i Odense af Bøgelunds søn. Hatten/kasketten blev undersøgt. Her fandtes to huller, et i skyggen og et i hattepulden. Sår nr. 3 må være forårsaget af et skud, som er gået igennem skyggen af hatten. Projektilet har derefter ramt panden i en opadgående skrå vinkel og er fortsat ud gennem hattepulden. Sår nr. 1 og 2 er tilføjet, efter at Bøgelund har tabt hatten. Der var yderligere et skudhul i hatten, men det skud har ikke ramt Bøgelund.

 

 

 

 

 

kriminalhistorie.dk

FORTÆLLINGER OM KRIMINELLE I 1800-TALLET